PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Toppers in Concert 2012 | The Love Boat Edition

zaterdag 19 mei 2012Amsterdam Arena, Nederland

Toppers

Toppers in Concert was ondertussen aan zijn achtste jaargang toe en is in die tijd uitgegroeid tot het op één na grootste feest van Nederland. Alleen Beatrix en haar familie doen het beter. Het recept was vertrouwd: neem een hele grote dosis meezingers uit de meest diverse muziekgenres, laat ze spelen door een live-orkest dat je verstopt in een groot, boot-vormig podium, zorg voor 3 toppers van zangers (Jeroen van der Boom, Gerard Joling en René Froger) en verkleed deze in de meest extravagante en glamoureuze pakjes, overgieten met een reeks gasten als Glennis Grace, Paul de Leeuw en de Gipsy Kings en het geheel enkele uren laten sudderen in een volle Amsterdam ArenA met 67000 (jawel!) uitzinnige, meezingende, als matroos verklede Nederlanders. Het resultaat was een uitzinnige party zoals alleen onze noorderburen die kunnen houden.

We hadden ons dit jaar goed voorbereid op het concert van de Toppers en waren vooraf gaan  kijken naar de juiste dress code. Voor “The Love Boat Edition” werden de kleuren wit en blauw en alle vormen van kapiteins-outfits of matrozenpakjes geadviseerd. Waar wij weer sobertjes voor een volledig witte outfit hadden gekozen, lieten de echte fans zich volledig gaan. Nog nooit zagen we zoveel variaties op een marine-uniform, inclusief alle mogelijk vormen van glitter en afwerking met kant, samen op één plaats. Het leek wel carnaval. Er waren zelfs feestgangers die het pakje van Jack Sparrow als een passend kapiteinsuniform hadden ingeschat. 

Het feestje startte eigenlijk al bij aankomst aan de Amsterdam ArenA. Uit grote luidsprekers galmde de nodige smartlappen om de toestromende massa al in de juiste sfeer te brengen. En ook binnen in de zaal werd deze trend verder gezet. Al ruim voor aanvang van de echte show vormden zich spontaan polonaises op het middenplein en werden de kelen al goed gesmeerd. Hier en daar vloog er zelfs een strandbal of een opblaaseend door de lucht. 

En toen was het aftellen naar het moment dat René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling in hun witte, glinsterende kapiteinspakjes op de tonen van “The love boat” aankwamen in een rijdende zeemeermin. De eerste confettikanonnen werden afgevuurd en het publiek was razend enthousiast. De Toppers hadden hun entree niet gemist. De sfeer werd verder opgedreven met de twee grootste klassiekers van “The Village People”: “In the navy” en “YMCA”. Het beloofde weer een waanzinnige en uitzinnige avond te worden met absoluut foute muziek, maar o zo leuk. 

Een opvallend verschil met de vorige edities van de Toppers was, naast het verdwijnen van Gordon, het feit dat er veel meer medleys samen werden gezongen. Slechts af en toe trad één van de drie Toppers op de voorgrond om iets solo te doen. René Froger mocht zijn nieuwste lied “Samen” brengen. Het was een opzwepende ode aan Nederland die vlak voor de start van het EK voetbal de ‘eenheid in veelheid’ wilde onderstrepen. De trompetten en het koor gaven het nummer iets groots en hoopvols mee. 

Ook Gerard Joling bracht een ode, maar hij bracht ze aan zijn moeder. De security maakte een weg vrij door het publiek zodat Gerard tijdens de onvervalste smartlap “Mama” een grote ruiker bloemen kon gaan afgeven. Daarna krikte hij zelf het tempo en de sfeer terug op tot tropische hoogten met zijn vertaling van de hit “Ai se eu te pego” van Michel Teló. 

Jeroen zette zich op zijn beurt dan weer achter de zilveren vleugelpiano om “Zing voor me” van Thé Lau en Lange Frans te coveren. En plots was daar de neder hip hopper Lange Frans zelf om het duet mee te zingen. Hij hielp ook nog bij “Een nieuwe dag” om dan uiteindelijk toch Jeroen de sfeer verder te laten boosten met “Kom maar op”. Heerlijk toch wanneer iemand gewoon om één nummer mee te doen even naar de Toppers komt. 

Er waren natuurlijk ook gasten die wel meer dan zomaar één liedje kwamen zingen. Paul de Leeuw werd als het ware geadopteerd als vierde Topper (of zoals hij het later zelf zei: als sub-Topper). Hij genoot zichtbaar van de reacties van het uitbundige publiek toen het “Ik heb je lief” en “Vlieg met me mee naar de regenboog” uit volle borst zat mee te zingen. We geven zonder schroom toe dat ook wij niet aan deze drang konden weerstaan en samen met de 67 000 andere bezoekers onze keel hees stonden te brullen. 

Pauls meest hilarische moment was ongetwijfeld toen hij tijdens de vakantie-medley in Lederhose en jagershoedje op het podium verscheen om “Anton aus Tirol” te komen zingen. Toen hij in de Duitse-medley dan ook nog eens mee ging dansen met de al even toepasselijk geklede dansers en danseressen, lagen we bijna onder onze stoel van het lachen. Dat de zang het hier wat liet afweten en dat hij naar adem moest snakken, konden we hem zonder enige moeite vergeven. 

Ook het optreden van Paul Turner ging niet onopgemerkt voorbij. In Vlaanderen is hij totaal onbekend, maar hier duidelijk een publiekslieveling uit “The Voice of Holland”. Hij bracht gekleed in een witte t-shirt met een groot, rood hart en daaronder een zilverkleurige legging zijn upbeat versie van “I just can’t get enough” van Depeche Mode. Het leek wel of we plots in een aerobic sles terecht gekomen waren die net enkele versnellingen te hard ging.  De vonken vlogen letterlijk van het podium af. 

The Gypsy Kings waren goed, maar brachten wat we van hen verwacht hadden: een korte “best of”- medley en dan nog hun eigen variant op het overbekende “My way”. 

En dan was er nog Glennis Grace. Ze schitterde in de Beyoncé-medley waar ze vooral in “If I were a boy” heel wat power en nijd kon steken en leverde “My heart will go on” als een heerlijk duet met René Froger af. René zorgde voor enkele diepe toetsen terwijl Glennis de hogere partijen voor haar rekening nam. Het publiek zong zo luid mee dat het tijdens de zachtere stukken van het nummer zelfs boven de al veel te luid afgestelde klank uit de luidsprekers kwam. Maar Glennis’ meest memorabele prestatie van de avond was zonder enige twijfel haar Whitney Houston-medley. We waren tot tranen toe ontroerd toen ze “One moment in time” zong. 

En voor de rest was er vuur, vuurwerk, confetti, slingers, polonaise en sfeer, heel veel sfeer. Stel je maar eens voor dat meer dan zestigduizend uitzinnige Nederlanders een voetbal-medley staan mee te zingen met daarin onder andere “You’ll never walk alone” en “We are the champions”. Het leek wel of ze de nationale ploeg naar hun eerste overwinningen konden brullen. Het aantal geproduceerde decibels was absoluut slecht voor het gehoor, maar het gaf een enorm gevoel van samenhorigheid en een absolute kick om daar deel van uit te maken. 

Algemeen genomen waren we niet helemaal overtuigt van Gerard Joling zijn prestatie op deze 25ste Toppers in Concert, maar wanneer we Jeroen en René “Rockin’ all over the world” en “You give love a bad name” zagen brengen, gingen alle stoppen er volledig uit en konden we niet langer wakker liggen van de gemiste noten van Gerard. 

Op het einde van de show was er nog de gebruikelijke Toppers-variant op het carnaval in Rio (inclusief danseressen uitgedost in alle kleuren pluimen) om tenslotte op de tonen van “Toppers van je eigen leven” op hun rijdende zeemeermin het stadion te verlaten. Het wachten op de 9de editie van de Toppers in Concert kon beginnen. 

< Sascha Siereveld > 

De setlist:

  1. The love boat
  2. In the navy / YMCA
  3. Zeemansmedley
    1. Daar was laatst een meisje loos
    2. Varen, varen over de baren
    3. My Bonnie lies over the ocean
    4. Op de sluizen van Ijmuiden
    5. Aan het strand stil en verlaten
    6. What shall we do with a drunken sailor?
  4. Love-medley
    1. Wonder why
    2. Unchained melody
    3. You don’t have to say you love me
    4. You’re my world
  5. Voorbij / Ik heb je lief
  6. Shirley Bassey –medley
    1. Goldfinger
    2. Diamonds are forever
    3. This is my life
  7. Samen
  8. Beyoncé-medley
    1. Crazy in love
    2. Independant woman
    3. If I were a boy
    4. I’m a survivor
    5. Single ladies (Put a ring on it)
  9. Zing voor me / Een nieuwe dag / Kom maar op
  10. I just can’t get enough
  11. George Michael-medley
  1. Careless whisper
  2. I’m your man
  3. The edge of heaven
  4. Wake me up before you go-go

12.  Vakantie-medley

  1. Ay ay Dolores
  2. Antonio
  3. Eviva España
  4. Bella Italia
  5. Anton aus Tirol

13.  Duitse medley

  1. Ein Festival der Liebe
  2. Schön ist es auf die Welt zu sein
  3. Ein bisschen Frieden
  4. Fiesta Mexicana
  5. Du kannst nicht immer 17 sein
  6. Rosamunde

14.  Voetbal-medley

  1. Viva Hollandia
  2. Nederland o Nederland
  3. You’ll never walk alone
  4. We are the champions

15.  Disco–medley

  1. So you win again
  2. Ladies night
  3. Oh, what a night
  4. I love to love
  5. Stomp!

Half-time-show

16.  Dance-medley

  1. Party rock anthem
  2. Now that the love is gone
  3. When love takes over
  4. Mr. Saxobeat
  5. Welcome to St. Tropez
  6. Release me
  7. Moves like Jagger

17.  Blues Brothers-medley

  1. Hold on! I’m comin’
  2. Soul man
  3. I feel good
  4. Stand by me
  5. R-E-S-P-E-C-T
  6. Think

18.  My heart will go on

19.  Disco-rock-medley

  1. Do ya think I’m sexy
  2. Let’s stick together
  3. Na na na
  4. Rockin’ all over the world
  5. You give love a bad name

20.  Paul de Leeuw-medley

  1. Samen zijn
  2. De mallemolen
  3. Droomland
  4. Vlieg met me mee naar de regenboog

21.  Topper-medley

  1. Het is nog niet voorbij
  2. Your place or mine
  3. Jij bent zo
  4. Werd de tijd maar teruggedraaid
  5. Een eigen huis
  6. Betekenis
  7. Maar vanavond
  8. Je maakt me gek
  9. This is the moment

22.  Mama

23.  Dan voel je me beter

24.  Whitney Houston-medley

  1. I will always love you
  2. I’m every woman
  3. All at once
  4. Ì wanna dance with somebody
  5. One moment in time

25.  Love-medley

  1. Someone like you
  2. Domino
  3. Ze kwam binnen zonder kloppen
  4. Is dit alles
  5. Smoorverliefd

26.  Corry Konings-medley

  1. Huilen is voor jou te laat
  2. Adios amor
  3. Jij weet toch wel wat liefde is
  4. Leven en laten leven
  5. Ik krijg een heel apart gevoel van binnen

27.  Gipsy Kings-medley

  1. Bamboleo
  2. Djobi djoba
  3. Volare
  4. Marina

28.  A mi manera

29.  Feest-medley

  1. Ik heb de hele nacht liggen dromen
  2. Toeter op mij waterscooter
  3. Ik heb een boot
  4. Kom van dat dak af
  5. Laat de zon in je hart

30.   ’n Avond om nooit te vergeten / Bloemetjesgordijn

31.  Quando quando / Go to Rio

32.  Toppers van je eigen leven


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter